Veganská Svíčková bez "svíček"

V naší nabídce v bufetu máme většinou vietnamskou kuchyň, tak co vyzkoušet něco vysloveně českého? Svíčková patří rozhodně mezi klasiku a byť název tohoto jídla je hlavně o mase, velkou zásluhu dobré a té výjimečné chuti má i spojení kořenové zeleniny se smetanou. Pro milovníky této dobroty je tu právě tento recept na její veganskou verzi!

svickova (2)

 

Ingredience:

  • kokosové mléko 400ml
  • 5 mrkví
  • 1/2 celeru
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček celého koření
  • 10 kuliček pepře celého
  • 5 hřebíčků
  • sojové maso
  • zeleninový bujón
  • sůl

 

Postup:

1) Připravíme si hlubokou nádobu, kterou lze dát do trouby. Je možné i jen vařit v hrnci, pečená kořeněná zelenina je ale voňavější a lahodnější.

2) Oškrábeme si mrkev, celer i petržel a nakrájíme na menší kousky společně i s cibulí. Dáme do nádoby a podlijeme vodou. Přidáme veškeré koření, bujón a sůl.

3) Společně k zelenině přidáme i plátky sojového masa. Nemusíme se bát, že se neponoří a neuvaří se dostatečně z obou stran. Naopak, vzniklý vývar vsáknou kousky po celé ploše a pečením v troubě se na povrchu vytvoří příjemná křupavá krustička.

4) Takto dáme do trouby na 200°C a zhruba na 30 minut. Pro jistotu můžeme vyzkoušet, zda je zelenina pořádně upečená do měkka.

5) Po vyndání z trouby vyndáme ze směsi všechno koření i sojové kousky, které si necháme zvlášť. Zeleninu pak přesuneme do hrnce a tam ji rozmixujeme s přidáním kokosového mléka dohladka.

6) Podává s kynutými knedlíky, brusinkami a případně s plátkem citronu a rostlinnou smetanou.

 

Tak ať vám chutná!

Autor textu i fotek: Tereza Maurerová (@Sicmoid)

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.