Perník s povidly

V tyto jarní deštivé dny je nejlepší zůstat v teple domova, dát si dobrý čaj, kafe nebo kakao a k tomu si přikousnout nějaký dobrý jednoduchý dezert. Perníkové koření je sice typické pro Vánoce, ale zahřeje vás na duši i nyní. Provoňte si jím celý dům přípravou rychlého a opravdu jednoduchého perníku s povidly!

DSC_2156

 

Ingredience:

  • 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1/2 pytlíku kypřící prášku do perníku
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 4 lžíce kakaa holandského typu
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 a 1/2 hrnku rostlinného mléka
  • 3 lžíce povidel (podle chuti)

 

Postup:

1) Jako první si rozehřejeme troubu na 180°C a připravíme si formu alespoň 20x30cm. Buď vysypeme strouhankou, kokosem, kakaem nebo tím, na co jsme zvyklí, případně vložíme pečící papír.

2) Ve velké míse smícháme všechny suché suroviny a pořádně promícháme, aby se nám vytvořila směs bez hrudek. Místo jednoho hrnku polohrubé mouky můžeme přidat i ovesnou mouku, ta perníku dodá příjemnou nadýchanost.

3) Do směsi přimícháme olej a rostlinné mléko (můžete použít i vodu) a obojí pořádně zapracujeme, aby vzniklé těsto bylo hladké.

4) Vyklopíme na plech a až v tuhle chvíli  přidáváme povidla, můžeme je jen lehce rozmíchat nebo po lžičkách umisťovat různě po celé ploše.  Záleží jestli máme rádi pak místa, kde je hodně povidel nebo radši rovnoměrné rozmístění.

5) Dáme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 30 minut. Poté vyndáme a v nejlepším případě dáme na studené místo vychladnout, případně můžeme i v normální pokojové teplotě. Doporučuje se přikrýt vlhkou utěrkou.

6) Po vychladnutí je možné případně ještě polít roztavenou čokoládou nebo udělat cukrovou polevu podle chuti.

 

Doufáme, že se i vám perník vydaří!

 

Autor článku i fotografií: Tereza Maurerová (@sicmoid)

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.