Nudle se sojovými kousky

Hodně z vás chodí do našeho bistra a ptáte se, jak vlastně ty omáčky a sojové "maso" připravujeme, že byste si to stejné rádi uvařili doma. Přesný recept vám samozřejmě dát nemůžeme, to je tajemství šéfkuchaře, ale zde je alespoň malá inspirace, jak si podobné jídlo vyrobit i doma. Úplní začátečníci můžou postupovat přesně podle postupu, ostřílení kuchaři samozřejmě můžou přidat i to, co jim samotným chutná.

DSC_2124

DSC_2126

 

Ingredience:

  • nudle nebo rýže podle chuti
  • sojové kousky, nejlépe nudličky (1 sáček je zhruba po 4 lidi)
  • mrkev
  • brokolice
  • cuketa
  • cibule
  • rýžová mouka
  • koření (zeleninový bujón)
  • sojová omáčka

 

Postup:

1) Dáme si vařit nudle nebo rýži. Pokud chceme rýži, je dobré ji dát vařit jako první, protože celkové jídlo je celkem rychlé, uvařit rýži ale docela trvá. U nudlí je naopak důležité hlídat, aby se nám nerozvařily.

2) Do menšího kastrůlku si dáme vařit vodu se sojovými kousky. Někdo přidává jenom bujón, někdo jenom sůl.  Můžete ale vodu, ve které se sojové kousky budou vařit, ochutit jak jen chcete. Přidat grilovací koření, trochu oleje, hořčice, kečupu, BBQ omáčku nebo sojovou omáčku... všechno přidá kouskům lepší šťavnatější chuť a přiblíží to chuti opravdového masa (pokud o takovou chuť ovšem stojíte). V takto ochucené vodě pak vaříme kousky zhruba 20 minut. Je tudíž také lepší dát na plotnu hned, jak začnete.

3) Rozehřejeme si pánev s kapkou oleje. Pokud vlastníme WOK pánvi, tak ta bude ještě lepší, ale i z té normální to chutná skvěle, nebojte se.

4) Postupně na pánvi restujeme zprudka zeleninu, kterou máme připravenou (nakrájenou na nudličky, menší kousky, jak nám to vyhovuje), nejlépe samostatně, jelikož každá zelenina má jinou strukturu a tvrdost. Orestovanou zeleninu odkládáme na talířek, už můžeme společně, jelikož ji pak přidáme do připravené směsi až na samotném konci, aby si uchovala příjemnou křupavost, kterou získá právě restováním na rozpálené pánvičce.

5) Mezitím by se nám měly uvařit sojové kousky. Ty lehce propláchneme a vymačkáme přebytečnou vodu. Následně dáme na rozpálenou pánvičku, kde se dělala zelenina (pánev nemusíme mezi těmito kroky mýt). Zprudka osmahneme, můžeme i pokapat sojovou omáčkou.

6) Přidáme trochu vody, aby se nám začala tvořit omáčka. Sojové kousky pustí trochu své chuti, takže pak stačí už jen vedle v misce rozmíchat zhruba lžíci rýžové mouky (nebo i klasické či použít škrob, rýžová mouka ale nedělá cucky a je i bezlepková, celkově je struktura pak tak akorát) s vodou a sojovou omáčkou a směs k masu přilít.

7) Mícháme, dokud se nám nevytvoří hustá omáčka, případně pomůžeme ještě trochou mouky rozmíchané ve vodě. Dochutíme a můžeme nasypat do připravené směsi i orestovanou zeleninu. V této fázi vypínáme hořák a jen vše do sebe zamícháme. Není potřeba víc vařit.

8) Podáváme s nudlemi nebo rýží. Perfektně se k tomu hodí sezamová semínka, tudíž jimi můžeme celé jídlo jemně posypat. Případně i namletými konopnými semínky, lahůdkovým droždím či slunečnicovými semínky. Prostě to, co má každý rád.

Tip: Sojové kousky můžete před daním na pánev v rýžové mouce s trochou vody obalit, budou tak křupavější. 

 

Dobrou chuť!

 

Autor článku i fotografií: Tereza Maurerová (@sicmoid)

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.