Jarní závitky

Pokud se nám nechce do nějakého extra složitého vaření, řešení je nasnadě, můžeme si připravit jarní závitky! Výhodou je, že si do nich můžeme dát cokoliv, co nám chutná a chuť to rozhodně nezkazí. Existují i sladké varianty, zde je ale pro inspiraci slaná verze.

zavitky

 

Ingredince:

  • rýžový papír
  • rukola
  • špenát
  • rajče
  • okurka
  • tofu
  • tempeh
  • cuketa
  • koření
  • sezamová semínka
  • konopná semínka

 

Postup:

1) Nejprve je dobré si připravit všechny ingredience, které budeme do jarních závitků dávat. Takže jako první si nakrájejme zeleninu, kterou nebudeme nijak jinak upravovat, na tenké hranolky.

2) Poté si nakrájíme stejně i tofu, tempeh a případně cuketu, pokud se rozhodneme ji osmahnout na pánvi s kořením. Tyto složky by měly jarní závitky ozvláštnit svou výraznou chutí, takže jednotlivé komponenty vždy osmahneme zprudka na pánvi potřené olejem. Přidáme i sůl,  v případě cukety i koření.  

3) Vše si připravíme na talíř, abychom měli všechny přísady u sebe a k tomu si dáme hluboký talíř se studenou vodou. Též si připravíme jeden prázdný talíř velikostně podle toho, jaký máme rýžový papír.

4) Rýžový papír se vždy musí nejdříve namočit do vody a být tam zhruba dvě minuty, poté ho vyndáme na prázdný talíř, kde budeme závitky připravovat. Musí být rozmístěný tak, aby nebyl nikde přeložený a musíme cítit, že je dostatečně pružný.

5) Na rýžový papír začneme vyskládávat jednotlivé suroviny podle chuti a tak, aby nám po straně zůstaly asi centimetrové okraje a náplň sahala tak do třetiny papíru. Pokud chceme tradiční jarní závitky, připravíme si i uvařené rýžové nudle a přidáme je dovnitř.

6) Když máme hromádku surovin na rýžovém papíře připravenou, posypeme semínky a dáme se do balení. Techniky jsou různé, nejlepší je překlopit rýžový papír přes hromádku surovin, poté okraje shrnout přes a následně dobalit do úhledného válečku. Nebo také neúhledného, jak nám to půjde. Na chuti to rozhodně nic nemění!

 7) Můžeme jíst samotné nebo s dipem, co se nám k tomu hodí, obojí je moc dobré a kupodivu takovéhle závitky i nasytí.

 

Tak ať vám balení závitků jde co nejlépe!

 

Autor článku i fotografií: Tereza Maurerová (@sicmoid)

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.