Zpět do obchodu

Registrace

Jablečný koláč

Jestli máte rádi jednoduché klasiky z jablek, tak tento recept je přímo pro vás. Sice je do podzimu ještě daleko, ale tahle dobrota neuškodí ani na jaře. Provoní vaší kuchyň skořicí a zavděčí se skoro všem. Vyzkoušejte tento rychlý recept na jablečný koláč!

DSC_1881

DSC_1884

 

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 ml studené vody
  • 115 g rostlinného másla
  •  špetka soli
  • 4 jablka
  • 100 g třtinového cukru
  •  2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíci skořice

 

Postup:

1) V míse smícháme hladkou mouku, studenou vodu, rostlinné máslo a špetku soli. Snažíme se, aby těsto bylo hladké. Raději delší dobu mnout, než aby v něm byly hrudky.

2) Když je těsto hladké, dáme do lednice chladit alespoň na dvě hodiny, lepší je ale přes noc.

3) Po vychladnutí si těsto rozdělíme na jednu větší a jednu menší část. Větší rozválíme (nebo můžeme rozprostřít prsty) a vložíme do připravené kulaté formy. Menší rozválíme též, ale nakrájíme z ní tenké plátky, abychom mohli udělat na koláči mřížku.

4) Připravíme si do menší misky třtinový cukr, skořici a polohrubou mouku. Jablka oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky, ty poté v cukrové směsi postupně namáčíme a skládáme do formy na těsto.

5) Když je celá forma vyskládaná jablky, navrch položíme jednotlivé proužky těsta a vytvoříme mřížku. Na to nemusíme být žádní géniové, prostě ji vytvořte tak, jak se vám to zrovna podaří.

6) Pečeme na 200 °C zhruba 20 až 30 minut. Pozor, pokud necháme v troubě moc dlouho, těsto až moc ztvrdne a nebude se dobře krájet.

 

Tak ať se vydaří! Dobrou chuť.

 

Inspirace: babička ❤

Autor článku i fotografií: Tereza Maurerová (@sicmoid)