Brownies se zmrzlinou

Není nad začátek jara s pořádnou sladkou tečkou, která s přidáním zmrzliny poslouží i jako osvěžení! Vláčnost brownies většinou zajišťují hlavně vejce, ale jde to i bez nich. Zkuste tohle veganské brownies a přesvědčte se o tom sami! Navíc, všechny potřebné ingredience seženete na našich pobočkách s obchody, a to v nákupním centru Fénix  na Vysočanské nebo na pobočce na Pankráci.

 

Brownies se zmrzlinou

DSC_1617

DSC_1656 

 

Ingredience:

  • 2 hrníčky mouky
  • 1 hrníček vody
  • 2 hrníčky třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička prášku do pečení
  • 3/4 hrníčku kakaa
  • 1/2 hrníčku oleje
  • 1 hrst čokoládových pecek
  • 1 hrst ořechů
  • 1 zmrzlina Valsoia

 

Postup:

1) Připravíme si menší hrnec a prosejeme do něj 1/2 hrníčku mouky. Můžeme použít klasickou nebo pro bezlepkovou verzi sáhnout po ovesné. Je dobré se vyhýbat rýžové, ta by udělala těsto hodně jemné a výsledek by měl pak spíše pudinkovou nenadýchanou strukturu. Do hrnce k mouce přidáme hrníček vody a za stálého míchání necháme jemně vřít, dokud ze směsi nebude hustá hmota. Tu poté necháme vychladnout.

 

2) Předehřejeme si troubu na zhruba 170-180°C a připravíme si formu. Ta by měla mít velkost alespoň 20x30cm, aby se těsto dobře propeklo. Lepší tenčí vrstva těsta než tlustší.

 

3) V míse smícháme olej, cukr, lžičku soli, kakao a vanilkový cukr a poté přidáme vychladlou moučnou směs. Pořádně rozmícháme dohladka a pokud bude potřeba, přidáme trochu vody. Pro lahodnost brownies můžeme použít i malé množství rostlinné smetany.

 

4) Když je směs hladká, nakonec přidáme zbývající část mouky, do které ještě předtím přimícháme prášek do pečiva. Pro lepší chuť lze přidat půl hrnečku mandlové mouky.

 

5) Do hladkého těsta přisypeme čokoládové pecičky, případně nadrcenou čokoládu, podle našich preferencí. Pokud máme v brownies rádi ořechy, můžeme přidat i ty.

 

6) Těsto přelijeme do formy s pečícím papírem či vymazáním a pečeme zhruba 30 minut.

 

7) Když je brownies hotové, servírujeme se zmrzlinou, případně můžeme dozdobit i nadrcenými ořechy. Na zmíněných pobočkách prodáváme sojovou zmrzlinu Valsoia, která je lahodná nejenom v kombinaci s brownies, ale i sama o sobě.

 

Hodně radosti při pečení a dobrou chuť!

 

Inspirace ze stránek: http://vegblog.cz/recept/jednoduche-vegan-brownies/

Autor článku i fotografie: Tereza Maurerová (@sicmoid)