Zázrak jménem kurkuma

Kurkuma je sytě žluto-oranžové koření získávané z kořene kurkumovníku dlouhého, svým tvarem připomínající kořen zázvoru. Toto sypké koření známe hlavně z asijských kari pokrmů, a pro svou žlutou barvu také jako barvivo často přidávané do potravin jako jsou těstoviny, knedlíky, polévky atd.

Toto barevné koření má však také velmi mnoho úžasných benefitů pro zdraví a my se na ně dnes podíváme.

Picture 1

Strážce našich buněk

Kurkumin, látka obsažená v kurkumě, byla prokázána jako velice účinná při ochranně našich buněk, a tudíž i jako zdatný pomocník při prevenci a boji s rakovinou. Klinické testy prokázaly, že kurkumin dokáže velice dobře chránit zdraví buněk a zabránit jejich mutacím, které mohou následně způsobit rakovinné bujení. U lidí, v jejichž těle již rakovinné bujení probíhá, pomáhá kurkuma zamezit růstu a šíření nádoru do jiných tkání.

Zdravé buňky v sobě mají přirozeně naprogramovaný mechanismus buněčné smrti. To znamená, že zdravé buňky přirozeně odumírají, aby vytvořily prostor pro buňky nové. Těmito procesy se naše tkáně a tělo neustále obnovuje. Rakovinné buňky však schopnost buněčné smrti nemají, proto se neustále množí a narůstají. Kurkumin byl prokázán jako látka, která dokáže tyto sebedestruktivní mechanismy v buňkách opět spustit. Díky enzymu kaspáze dokáže též proniknou do nádorové buňky a zničit ji zevnitř.

Takovéto schopnosti mají i některé látky používané při chemoterapii, proti těm si však nádorové buňky časem mohou vybudovat imunitu. Proti kurkuminu si však tyto buňky vytvořit odolnost nedokážou. Kurkuma se tedy může stát velmi cenným pomocníkem při léčbě rakoviny.

 

Zánět nemá šanci

Věk, obezita, strava bohatá na nasycené tuky, trans mastné kyseliny a rafinovaný cukr, kouření, stres a málo spánku – to vše v těle vyvolává zánětlivé procesy, které snadno přecházejí do chronicity. Z dlouhodobých zánětlivých procesů v těle mohou vznikat vážná onemocnění, jako je cukrovka 2.typu, artritida a onemocnění kloubů, kardiovaskulární choroby, alergie, astma a chronická obstrukční plicní nemoc.

Kromě změny životního stylu nám s chronickým zánětem může pomoci i kurkuma. Ta má totiž silné protizánětlivé účinky. Její účinné látky dokážou blokovat molekuly, které pronikají do jádra buněk a způsobují zánět. Výzkumy ukazují, že tento mocný efekt kurkumy se při léčbě revmatoidní artritidy vyrovná účinkům nejběžněji používaným lékům pro léčbu tohoto onemocnění, ovšem bez nežádoucích účinků.

Kromě již výše zmíněných nemocí, pomáhá kurkuma i s dalšími zánětlivými chorobami, jako je lupenka, Crohnova nemoc nebo ulcerózní kolitida. Dle nedávné placebem kontrolované studii dosáhlo více než 50 % pacientů s ulcerózní kolitidou, kterým byl podáván kurkumin, ústupu onemocnějí již během jednoho měsíce. V placebo skupině se nenašel nikdo, u koho by k vymizení příznaků došlo.

Picture 2

 

A co ještě umí?

Existuje mnoha dalších studií, které zkoumají efekt konzumace kurkumy na různé oblasti lidského zdraví.

Pokud si denně přidáte do jídla trochu kurkumy, můžete tím pozitivně ovlivnit funkci vašeho mozku a zabránit tak vzniku jeho onemocnění. Díky svému protizánětlivému účinku, o kterém jsme již mluvili, a vysokému obsahu antioxidantů, může být kurkuma také dobrým pomocníkem v prevenci Alzheimerovi choroby.

I na naše duševní zdraví může mít kurkuma pozitivní efekt. Vědci se rozhodli porovnat účinek léku Prozac a vliv kurkumy na léčbu klinické deprese. Po šesti měsících užívání dosáhla skupina užívající kurkumu velice podobných výsledků, jako skupina pacientů užívajících Prozac. Ještě lepších výsledků pak dosáhla skupina, která užívala oba tyto komponenty současně.

Další z často zmiňovaných pozitivních účinků kurkumy je její efekt na urychlení pooperačního hojení, rychlejší zotavení svalů po fyzické aktivitě, prevence předčasného stárnutí, podpora redukce hmotnosti a mnoho dalších.

Ne vždy jsou všechny účinky kurkumy založeny na vědeckém bádání. Ty, které však podloženy jsou, určitě ospravedlňují fakt, že je toto koření často označováno za zázračné.

Kolik kurkumy denně konzumovat?

Dle Dr. Gregera je doporučeno užívat ¼ čajové lžičky kurkumy denně. Při vyšším dávkování sice zatím nebyly prokázány žádné vedlejší účinky, neexistují však dostatečně dlouhé studie, podle kterých bychom s jistotou mohli říct, že neomezená dlouhodobá konzumace kurkumy nemá žádné negativní dopady na lidské zdraví. Doporučeno je tedy v zásadě jíst jen tolik kurkumy, kolik bychom použili při vaření.

Ideální je konzumovat kurkumu společně s mletým černým pepřem. Samotný kurkumin se totiž dostane do krve jen ve velmi malém množství. Když však k ¼ lžičky kurkumy přidáme ¼ lžičky pepře, koncentrace kurkuminu v krvi vzroste až o 2000 %! Kdo však neholduje chuti pepře jistě ocení informaci, že i malá špetka pepře dokáže efekt kurkumy značně posílit.

Kdo by se měl kurkumě vyhnout?

Jeden z dalších žádoucích účinků kurkumy je i ten, že podporuje funkci žlučníku a způsobuje stahy, které napomáhají vyměšování jeho obsahu, tudíž působí preventivně proti vzniku žlučových kamenů.

Pokud však žlučovými kameny již trpíte, bude nejspíše dobrý nápad se kurkumě vyhnout. Při blokaci žlučovodů způsobených kamenem může být takto vyvolaný stah velice bolestivý.

 

 

Nemusíte patřit mezi příznivce indické kuchyně, abyste mohli čerpat z výhod konzumace kurkumy. Kurkumový prášek můžete přidat do jakéhokoli jídla společně s ostatním koření, můžete ho přidat do smoothie, čaje, anebo si udělat chutné kurkumové latté, které naleznete na našem e-shopu. Součástí směsi na latté je i již výše zmiňovaný černý pepř. Můžete si tedy vychutnat tento výborný kořeněný nápoj, zatímco vaše tělo ocení tuto účinnou zbraň pro boj s chronickými záněty a rakovinou.

 

Magic---Golden-Turmeric-Latte-Mockupcaramel_step3_new_large_small

 

ZDROJE:

GREGER, Michael a Gene STONE. Jak nezemřít: objevte potraviny, u nichž je vědecky dokázáno, že předcházejí chorobám a dokážou zvrátit jejich průběh. Přeložila Marcela NEJEDLÁ. Bratislava: Noxi, 2017. ISBN 978-80-8111-390-1.

https://nutritionfacts.org/topics/turmeric/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/

https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric#section11

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12676044

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.