Zpět do obchodu

Registrace

Veganská Krémová zelňačka s bílou fazolí

Dnes vám představuji recept na krémovou zelňačku s fazolemi. Polévka je z lokálních surovin jako je cibule, česnek, zelí, fazole a brambory, které jsou snadno dostupné v každém obchodě. Hlavní surovinou tohoto receptu je kysané zelí, které je výborným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné, v menší míře pak zdrojem vitamínu K a skupiny vitamínů B, minerálů jako draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík či fluor. Kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů, umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost imunitního systému, což můžeme ocenit zejména v období chřipek. Polévka je navíc díky fazolím a bramborám velice sytá, takže si ji můžete s čerstvým pečivem vychutnat i jako hlavní chod.

 

2583d21f-8e7c-4c23-8afb-29c113c6325e

 

Budeme potřebovat:

200 g suchých bílých fazolí

1 lžíce rostlinného oleje

2 cibule

4 stroužky česneku

500 g kysaného zelí

5 brambor

200 ml rýžové smetany

sůl, pepř, kmín, sladká paprika, divoké koření – 2 bobkové listy,

5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře

1 lžička bramborového škrobu

třtinový cukr a ocet dle chuti

hladkolistá petržel

pečivo

Postup:

Přes noc si namočíme fazole. Druhý den je propláchneme a dáme vařit, vaříme cca 40 minut. Pár minut před koncem vaření fazole osolíme.

Zvlášť si také uvaříme brambory, které pokrájené na menší kostky vaříme v osolené vodě asi 20 minut.

Mezitím si v hrnci na oleji osmažíme cibuli a česnek, přisypeme koření a restujeme. Dáváme pozor, aby se paprika nespálila a nezhořkla. Propláchneme si zelí a přidáme k cibulovo-paprikovému základu. Podlijeme asi litrem vody a na mírném plamenu dusíme pod pokličkou do změknutí zelí. Když je zelí měkké, přidáme uvařené fazole a brambory. Na závěr vše zjemníme rýžovou smetanou a dochutíme solí, pepřem, cukrem a octem. Pokud je polévka málo hustá, tak ji zahustíme bramborovým škrobem rozmíchaným ve vodě a necháme pár minut povařit.Na závěr vyndáme z polévky bobkový list, Nové koření a kuličky pepře. Podáváme s čerstvou petrželkou a pečivem.

Dobrou chuť!

Zpět do obchodu



Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení