Dnes vám představuji recept na krémovou zelňačku s fazolemi. Polévka je z lokálních surovin jako je cibule, česnek, zelí, fazole a brambory, které jsou snadno dostupné v každém obchodě. Hlavní surovinou tohoto receptu je kysané zelí, které je výborným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné, v menší míře pak zdrojem vitamínu K a skupiny vitamínů B, minerálů jako draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík či fluor. Kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů, umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost imunitního systému, což můžeme ocenit zejména v období chřipek. Polévka je navíc díky fazolím a bramborám velice sytá, takže si ji můžete s čerstvým pečivem vychutnat i jako hlavní chod.
Budeme potřebovat:
200 g suchých bílých fazolí
1 lžíce rostlinného oleje
2 cibule
4 stroužky česneku
500 g kysaného zelí
5 brambor
200 ml rýžové smetany
sůl, pepř, kmín, sladká paprika, divoké koření – 2 bobkové listy,
5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře
1 lžička bramborového škrobu
třtinový cukr a ocet dle chuti
hladkolistá petržel
pečivo
Postup:
Přes noc si namočíme fazole. Druhý den je propláchneme a dáme vařit, vaříme cca 40 minut. Pár minut před koncem vaření fazole osolíme.
Zvlášť si také uvaříme brambory, které pokrájené na menší kostky vaříme v osolené vodě asi 20 minut.
Mezitím si v hrnci na oleji osmažíme cibuli a česnek, přisypeme koření a restujeme. Dáváme pozor, aby se paprika nespálila a nezhořkla. Propláchneme si zelí a přidáme k cibulovo-paprikovému základu. Podlijeme asi litrem vody a na mírném plamenu dusíme pod pokličkou do změknutí zelí. Když je zelí měkké, přidáme uvařené fazole a brambory. Na závěr vše zjemníme rýžovou smetanou a dochutíme solí, pepřem, cukrem a octem. Pokud je polévka málo hustá, tak ji zahustíme bramborovým škrobem rozmíchaným ve vodě a necháme pár minut povařit.Na závěr vyndáme z polévky bobkový list, Nové koření a kuličky pepře. Podáváme s čerstvou petrželkou a pečivem.
Dobrou chuť!