Probiotika a prebiotika - co jsou zač?

Probiotika a prebiotika. Obě slova jsou až na jedno písmenko totožné, není tak překvapením, že můžeme být z těchto pojmů zmatení.

 

 

 

 

Jak možná víte, oba pojmy velmi blízce souvisí se zdravím našich střev; které se naopak velmi těsně vztahují k celkovému zdraví.

 

Ale co jsou zač? Kde je najdete? A jak vám mohou pomoci zlepšit vaše zdraví střev?

 

Podívejme se na ně zvlášť a postupně.

 

Probiotika

Z těchto dvou pojmů se pravděpodobně věnuje větší pozornost probiotikům jako hlavním zdravotním prostředkům.

 

Jednoduše řečeno, potraviny nebo doplňky stravy obsahující probiotika, obsahují živé bakterie, které jsou přínosné pro naše zdraví střev.

 

Většina lidí si nyní spojuje probiotika s malými lahvemi s jogurtem a drahými doplňky; nicméně celou naší evolucí téměř každá tradiční společnost nevědomky konzumovala probiotika prostřednictvím fermentovaných potravin.

 

Ukázalo se, že tyto fermentované potraviny mohou být dnes chybějící složkou v naší stravě. A to je také důvod, proč tolik z nás nyní užívá probiotické doplňky k udržení zdravého zažívacího systému.

 

Lidská rasa se vyvinula, když konzumovala fermentované potraviny; v těchto dnech mohl být ananas dodáván z Kostariky po celý rok, jelikož si tradiční společnosti zachovaly své sezónní produkty pomocí fermentačních metod. Nejenže tato metoda znamenala, že si mohli lidé užívat sezónní zeleninu jako je zelí, řepa či mrkev po celý rok, ve skutečnosti ale také zlepšili výživový profil potraviny, přičemž obsah některých vitaminů (zejména vitamínů B) se ukázal být mnohem vyšší ve fermentovaných potravinách než jejich čerstvý ekvivalent.

 

Fermentující potraviny jsou také nápomocné produkci trávicích enzymů, pokud jsou součást jídla, pomáhají k rozpadu a dobrému trávení ostatních potravin, s nimiž byly konzumovány. A samozřejmě, zejména takto byla probiotika tvořena; prospěšné živé bakterie, které zajišťují, že náš trávicí systém je schopen správně rozložit a absorbovat jídlo, které jíme.

 

Bohužel, jak jsme se vyvíjeli a čerstvé produkty jsou nyní k dispozici po celý rok, naše potřeba kvašení zanikla. Potřeba našeho trávicího systému však zůstává stejná - jeden z nejpozoruhodnějších důvodů, proč mnozí z nás postrádají dobré bakterie.

 

Nedávné povědomí o výhodách (a úžasné chuti!) fermentovaných potravin zaznamenalo rychlý růst jejich dostupnosti.

 

Chutné kysané zelí, pickles a kimchi se objevují v chladničkách obchodů se zdravou výživou, zatímco probiotické nápoje jako kombucha a kefíry se stávají nejnovějšími "super drinkami", které milují výživáři i celebrity. Když kupujete fermentované potraviny jako je zelí, ujistěte se, že jsou chlazené a že se na nádobě píše "nepasterizované" nebo „RAW“ či „syrové". V regálech můžete najít pickles či kvašené zelí, které mají dlouhou dobu trvanlivosti, ale ty byly pasterizovány, což znamená, že všechny prospěšné bakterie byly ztraceny.

 

 

Nebo ještě lépe, proč si neudělat vlastní? Výroba je neuvěřitelně jednoduchá a levná; vše, co potřebujete, je nějaká zelenina, voda, sůl a vzduchotěsná nádoba. Fermentované nápoje jsou trochu obtížnější a vyžadují "kultury" k výrobě - ale pokud máte čas a trpělivost, najdete spoustu receptů!

 

Pokud to například z důvodu nedostatku času, dostupnosti, nebo chuti, znamená to, že nebudete s fermentovanými potraviny na stejné palubě, je velmi vhodné brát vysoce kvalitní probiotika, zvláště pokud trpíte jakýmikoliv trávicími obtížemi. Podívejte se po doplňcích, které obsahují co nejvíce kmenů bakterií, protože to vám pomůže zajistit, že máte různorodou populaci střevních bakterií, díky čemuž lze přesněji replikovat bakterie v potravě našich předků.

 

A pokud jste již dosud neslyšeli o některých úžasných výhodách, které nabízejí zdravé střevní bakterie, uvedeme naše oblíbené body:

-Zlepšené trávení

-Lepší nálada (méně výkyvů nálad a podrážděnosti)

-Vyváženější hladina cukru v krvi

-Lepší metabolismus

-Čistější a jasnější pleť

-Jasnější vědomí

-Silnější imunitní systém

-Vyšší energie

-Snížené (nebo zcela odstraněné) příznaky IBS (syndrom dráždivého tračníku)

 

Ve skutečnosti naše střevní bakterie podporují prakticky všechny aspekty našeho zdraví. Bez nich bychom nemohli přežít - je to tak jednoduché.

 

Nyní víme, co pro nás dělají střevní bakterie, prozkoumejme, co pro ně můžeme udělat. A na scénu vstupují prebiotika.

 

Prebiotika

Takže pokud jste do svého jídelníčku zařadili kysané zelí a kombuchu, jíte řecký jogurt (nebo veganský ekvivalent jogurtů s kulturami) anebo jste začali brát doplňky stravy s vysoce kvalitními probiotiky, dostáváte do tlustého střeva široké spektrum těchto dobrých bakterií. Ale aby mohli prospívat, je potřeba je nakrmit. Přemýšlejte nad nimi jako nad vlastní malou farmou; pokud chcete, aby vaše farma rozkvétala, musíte ji dát tu nejlepší možnou potravu, jakou můžete. Toto jídlo se běžně označuje jako "prebiotikum".

 

Prebiotika jsou palivo, které dovolí našim prospěšným střevním bakteriím prosperovat. Naštěstí jsou prebiotika baleny v některých velmi chutných pokrmech, a jestliže je součástí vašeho jídelníčku vždy spravedlivý podíl ovoce a zeleniny, pravděpodobně je budete jíst, aniž byste o tom věděli.

 

Rozpustná vláknina je vynikající prebiotikum; brambory, batáty, dýně, banány nebo většina ostatního škrobového ovoce a zeleniny. Dále je to inulin a oligofruktóza, které se nacházejí v cibuli, česneku, pórku, čekance, artyčoku a chřestu. A konečně, rezistentní škroby, které můžete nalézt ve vařených chlazených bramborách, fazolích a v jiných luštěninách či v zelených banánech.

 

Zatímco jsou tyto potraviny vysoce výživné pro lidi, mají velmi malou část na tom, že se naše vlastní trávicí soustavy nerozpadnou; naši střevní bakterie se na nich namísto toho živí. To jim dodává energii, kterou potřebují k plnění svých každodenních funkcí, od regulace našeho imunitního systému až k absorbování živin z potravy. To je pro ně dobrá zpráva, a jak jsme se již zmínili, dobrou zprávou i pro nás.

 

Vedle konzumace potravin obsahujících prebiotika (které byste měli dělat stejně), další věci, které můžeme udělat pro podporu našich střevních bakterií, zahrnuje pravidelné cvičení a úroveň stresu. Ukázalo se, že to jsou velmi citliví tvorečkové, a když se dostaneme do stresu, dělají to také. Už jste někdy určitě cítili "motýly" ve vašem žaludku, když jste byli nervózní? To jen ukazuje, jak úzce souvisí naše vnitřnosti s mozkem, mnoho lékařů a odborníků na výživu často odkazují na osu "střeva-mozek“ při léčbě pacientů s duševními chorobami, jako je deprese, autismus nebo schizofrenie.

 

Co dělat?

Zdravá střeva jsou vstupní branou do zdravého těla. A zdravá populace střevních bakterií je bránou ke zdravému střevu.

 

Chcete zdravou populaci střevních bakterií? Konzumace probiotika pravidelně; buď ve formě fermentovaných potravin nebo jako probiotický doplněk. V ideálním případě klidně dělejte obojí, protože větší rozmanitost vede k rozmanitější mikrobiologii a lepší trávicí kapacitě. A k podpoře těchto bakterií je třeba konzumovat dostatek potravin obsahující prebiotika, jsou to především batáty, dýně, banány, cibule, česnek, fazole a hrách. Chcete trochu morálně posílit ve svém hledání zdravé střevní flóry? Tmavá čokoláda je také prebiotikum.

 

Autor: Josh Bolding

https://www.vivolife.co.uk/blogs/news/prebiotics-and-probiotics-what-are-they