Jedna jediná věc, kterou můžete udělat pro své lepší trávení ještě dnes

 

Občas to není jenom o tom, co jíme, ale jak jíme.

 

Dlouho jsem mluvil o tom, jaké potraviny bychom měli (a neměli by) jíst, abychom si zlepšili své trávení. Ale dnes jsem se chtěl zaměřit na něco jiného, ​​co hraje velkou roli při hledání dobrého zdraví našich střev.

 

Věřte tomu nebo ne, způsob, jakým jíme naše jídlo, může mít stejný vliv na naše trávení jako samotné potraviny.

 

Chcete se po jídle cítit lépe a absorbovat více živin z vašeho jídla? Hledáte způsob, jak se zbavit nadýmání anebo těch otravných zvuků, které břicho dělá po hlavním jídle?

 

Pak musíte v době oběda více odpočívat. A taky odpočívat více po zbytek dne, na tom záleží.

 

Nejčastěji mluvím s lidmi, kteří mají zažívací problémy i přesto, že dodržují správný jídelníček. Ale protože tráví většinu svého dne ve stresovém nebo úzkostlivém stavu, tyto potraviny jim nedělají dobře.

 

Pokud jsme pod stresem, naše schopnost správně strávit naše jídlo je ohrožena. Vylučujeme méně trávicích enzymů a méně žaludeční kyseliny, což vede ke zhoršené schopnosti rozkládat naše jídlo.

 

Nejenže to znamená, že nám tedy chybí živiny, může to ale způsobit také vážné trávící potíže. Jedli jste někdy ve spěchu a pak se cítili, jako byste měli v žaludku kámen po několik hodin?  To je dokonalý příklad toho, jak stres zasahuje do našeho trávení. A to je také důvod, proč jsou stres a úzkost dvě největší příčiny problémů s trávením na celém světě.

 

Lekce číslo 1: Více odpočívejte. Všimnete si, že se vaše trávení zlepší okamžitě. Musíte také svému jídlu věnovat více pozornosti, kterou si zaslouží. Pracovat při jídle (anebo při něm dělat jakékoliv jiné aktivity) nikdy nikomu neudělalo dobře.  Proč? Protože naše tělo vnímá stres a rozptýlení přesně stejným způsobem.

 

Takže když naše mysl neustále pracuje anebo když do sebe ve spěchu naházíme rychle jídlo před nějakou schůzkou v 1 hodinu odpoledne, vytváříme v těle stresové prostředí.

V prvním klinickém pokusu byli účastníci požádáni, aby vypili dva identické minerální nápoje. První byl zkonzumován v parasympatickém (uvolněném) stavu, zatímco druhý byl vypit mezitím co byli účastníci zapojen do rozhovoru o finančním plánování.

 

Pravděpodobně můžete odhadnout, co se stalo dále. Při hodnocení bylo u subjektů, kteří pili v parasympatickém stavu, zjištěno, že asimilovali výrazně více živin než subjekty, kteří byli zapojeni do debaty o finančním plánování.

 

Náš moderní životní styl přichází neustále do styku se stresem, napětím a rozptýlením. Chápu to. Ale pokud je to možné, snažte se na jídlo vynahradit čas a věnovat mu plnou pozornost, čas jídla nemá být doba, kdy si vyřídíte e-maily anebo dokončíte svojí esej.

 

Udělejte si čas na vychutnání si vašeho jídla a užívání si společnosti u stolu. Důkladně žvýkejte - žaludek nemá zuby!

 

To se může zdát ze začátku náročné, ale slibuji, že zaznamenáte obrovské rozdíly.  Vyzkoušejte to na tři dny, při každém jídle. Pokud nepocítíte rozdíl, sním třeba vaši čepici (všímavě samozřejmě).

 

Autor: Josh Bolding

https://www.vivolife.co.uk/blogs/news/the-one-thing-you-can-do-today-for-better-digestion